Dostluk Üstüne [Canay Davran]

Bu gruba ait tüm sitelerde yayınlanan makaleler, hiçbir dönemde sansür edilmemiştir. Ayrıca Nisan 2012′den
beri de redakte edilmemekte; doğrusu ve yanlışıyla eser sahibinin gönderdiği özgün hâlde yayınlanmaktadır.
Dostluk nedir? 
Tarifi var mıdır? 
Kişilere göre değişir mi? 

Derler ki,” İyi dostluk, yıllar geçtikçe kıymetlenen antika bir esere benzer.” 
Bence, bu kıymetli eseri koruyabilmek için biraz çaba sarf etmek gerekir. 

Dost bildiğin kişi sır olarak söylediklerini, başkasıyla paylaşmamalı, seni utandırmamalı, sonra da hiçbir şey olmamış gibi, seninle ahbaplığa devam etmemelidir. 
Hayatı anlamlı bulmanın, mutlu olmanın ve önemli olduğumuzu hissetmenin yolu güzel dostluklardan geçer. Dostlukların olduğu yerlerde insani değerler, sevgi, erdem ve sohbet vardır. Aşağıda yazacaklarım, yazarını anımsayamadığım bir kitaptan aklımda kalanlardır.

“Eğer yolda rastladığınız insanla "Nasılsın, iyi misinin ötesinde konuşacak bir şey bulamıyorsanız, onunla 'tanışsınız' demektir.”

“Eğer karşılaştığınızda, birbirinize son görüştüğünüzden bu yana neler yaptığınızı özetliyorsanız, 'arkadaşsınız' demektir.”

“Eğer, karşılaştığınızda aradan ne kadar zaman geçtiğinin farkında değilseniz ve konuşmaya bıraktığınız yerden başlıyorsanız, ‘dostsunuz’. demektir.”

“Eğer, bir tanıdığınızın sizi ziyaret etmesinden korkuyorsanız, “Burası çok kalabalık gelmenize gerek yok” gibilerinden bir sözle karşılaşıyorsanız, siz sadece ‘tanışsınız’ demektir.”

“Eğer size geldiği için kendinizi ona karşı borçlu hissediyorsanız ‘arkadaşsınız’ demektir.”

“Eğer kimin son geldiğini hatırlamıyor ve kimin kimi, nerede göreceğini bilemiyorsanız ‘dostsunuz’ demektir.”

Gerçekten de, sevinçli günlerinde birlikte kahkahalar atarken, sevincine sevinç katarken, hüzünlü ve sıkıntılı günlerinde de seni arayıp yanında olabilendir dost.

Ağladığında gözyaşlarını silebilen, sıkıntılarına omzunu açabilendir, dost. “Üzülme, bunlar hemen herkesin başına gelebilir. Aldırma geçer.” diyebilendir.

Sana zaman ayırıp, birlikte bir kahve ya da bir çay içerken, senden zevk alabilendir.

Seni kırmadan, ama yeri geldiğinde de, seni incitmeden gerçekleri ortaya koyup konuşabilendir, dost. Yine, seninle birlikteyken kendine menfaat sağlamayı düşünmeyendir. Çıkarsızdır, karşılıksızdır dost.

O, verdiklerinin hesabını tutmayan biridir. ”Zamanında sana bunları, bunları yaptım” diyerek yüzüne vurmayandır. Günler, aylar, hatta yıllar görüşmeden, konuşmadan geçse bile yakınlığını hep bildiğin kişidir dost.

Peki günümüzde nasıldır dostluk? 
”Can dostum” diyebileceğimiz kişiler var mıdır?

Yine bana göre, ne yazık ki, günümüzde artık, maddi menfaat ve herhangi bir zor durum karşısında, çıkar ilişkileri kurmak oldukça yaygın.

Maddi menfaat derken, örneğin; yapılan bir yardımın geri ödenmeyeceği düşüncesi, hâkim olabilir göstermelik dostluklarda...

Hâlbuki dostluk, çıkar ilişkisi için değil, sadece sevgi üzerine kurulabilirse kalıcı olur. Yoksa, tıpkı bir sabun köpüğü gibi ellerimizden kayar gider…

Marcus Tullius Cicero’nun yüzyıllar önce söylediği gibi, ”Dostluk erdemliktir.”



Canay Davran

  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

TÜM SİTEYİ DİLDEN DİLE ÇEVİRMEK İÇİN, "DİLİ SEÇİN"İ TIKLAYIN