Mikro Siyaset [Merve Çiçek Vatan]

Bu gruba ait tüm sitelerde yayınlanan makaleler, hiçbir dönemde sansür edilmemiştir. Ayrıca Nisan 2012′den
beri de redakte edilmemekte; doğrusu ve yanlışıyla eser sahibinin gönderdiği özgün hâlde yayınlanmaktadır.
Bundan yıllar yıllar önce, Cumhuriyet rejiminin en uygun koşullarda işlemesi için çok partili hayata geçiş denemeleri gerçekleşmişti. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ile başlayan çalışmalar, Cumhuriyet karşıtı bazı kimselerin partiye girmesi sonucu nahoş olaylara sebep olmuş, akabinde Şeyh Sait ayaklanması patlak vermişti. Ve bu ayaklanma, Cumhuriyet rejimine karşı yapılan en büyük ayaklanma olarak tarihe geçmiş, yıllar sonra KPSS’ye hazırlanan memur adaylarının karşısına bir soru olarak çıkmıştı. Çıkmaya da devam edecek muhtemelen. 

Şimdi ben bunları neden yazdım? 
Yazdım, çünkü insanlar geçmişten örnek almalı diye düşünüyorum. Günümüz siyaseti; güya demokratik, güya katılımcı ya, ondan. Bence bugün, Monopol bir siyaset piyasası var.  Tekel. Hatta tek-el... Belki de Rabia işareti yapan el. Ya da kurt, belki de heavy metal işareti yapan el. Sonuçta tek, monopol. Kendi düşüncelerim çerçevesinde oluşturduğum ‘’Monopol Siyaset’’i birkaç örnekle açıklayayım isterim. 

Monopol siyasette başka siyasetçilerin siyasi ortama girmesi pek mümkün değildir. Diğerleri girmek isteseler bile olmaz, olduramazlar. Bu tür siyasi ortamlarda eğim negatif olur ve bu durum, tekele kendi isteklerine göre kanun değiştirme hakkı verir. Diledikleri zaman eğitim sistemini değiştirirler, diledikleri zaman Silivri’nin kapılarını açarlar, diledikleri zaman sürpriz atamalar yaparak insanların zihni melekelerinin bozulmasına yol açarlar. Siz: ‘’Hop, ne oluyor yahu?’’ diye sorup cevabını bulamadan, bazı kamu çalışanları yedinciye görev yeri falan değiştiriyor olurlar.  Tekel siyasetçiler, MR=MC dengesini sağladıkları takdirde, kısa dönem kâr maksimizasyonlarını artırır ve taraf olan herkesi zengin ederler. Uzun dönemde ise ekonomik kârı sürdürmeye, etrafını kalabalıklaştırmaya devam eder. Tekel siyasetin, tam demokrasi ile yönetilme şansının düşük olması, milletin demokratik biçimde yönetilmesi bakımından olumsuzluk yaratır. Masum insanlar ölür, çeşitli eylemler patlak verir ve hatta bu gibi zamanlarda durmak bile yasak hâle gelir.
Tabii önlem alınırsa o başka… 

Mesela; ihracat-ithalat dengesinin iyi kurulması gerekir. İhracat ve ithalat yapan firmaların akraba ellerinden çıkarılması gerekir. Tekelci siyasetçilerin, kendi çıkarları adına bir takım kamu kuruluşlarını kötüye kullanmaması gerekir. Siyasi ve hizmet kayırmacılığından, oy ticaretinden, bir numara büyük ayakkabı almaktan ve kutularını kötü emeller doğrultusunda kullanmaktan uzak durması gerekir. Bir de art nouveau (yeni akım) tarzı yolsuzluk şemalarından uzak durması gerekir. (Gördüğüm en sanatsal yolsuzluk olduğunu da demeden edemedim.) 

Karşıt değilim, taraf hiç değilim. Yazının başında belirttiğim gibi, ufak çaplı ayaklanmaların ve bölücülerin bu memleketin siyasetine sızmasından, yönlendirmesinden ve doğabilecek sonuçlardan korkuyorum sadece. Düşüncelerimi korkmadan söyleyebileceğim, rahat bir şekilde yaşayabileceğim, daha saygılı, modern ve demokratik bir devlet isteyenlerin yanındayım. 


Bu yazıda anlatılanların gerçek kişi, kurum ve kuruluşlarla hiçbir ilgisi yoktur(!)




Merve Çiçek Vatan

  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

TÜM SİTEYİ DİLDEN DİLE ÇEVİRMEK İÇİN, "DİLİ SEÇİN"İ TIKLAYIN