Diyanet'teki Deniz Fenerleri [Ömer Sağlam]

Bu gruba ait tüm sitelerde yayınlanan makaleler, hiçbir dönemde sansür edilmemiştir. Ayrıca Nisan 2012′den
beri de redakte edilmemekte; doğrusu ve yanlışıyla eser sahibinin gönderdiği özgün hâlde yayınlanmaktadır.
Özellikle 2009 yılından itibaren, Diyanet'te yoğun bir kadrolaşma hareketinin yaşandığını, bu anlamda ne kadar Türk Milliyetçisi, Atatürkçü ve Cumhuriyetten yana adam varsa, bunların hepsinin bir şekilde pasifize edildiğini, bu köşelerde zaman zaman dile getirdim. Maalesef bu kadrolaşma furyasından en çok etkilenenler de Ülkücü kimlikleriyle ön plana çıkan zevat olmuştur. Bunlardan emekliliği gelenler derhal emekli edilerek, emekliliği gelmeyenler daha sıradan ve kızak görevlere atanarak sahneden indirilmişlerdir!

Türkiye Diyanet Vakfı'nda ise bu iş, daha radikal şekilde ve İş Akitleri'nin haksız yere feshi ile kendisini göstermiştir ki; iş akdi feshedilen personelin tamamı açmış oldukları davaları kazanarak Türkiye Diyanet Vakfı'nı mahkûm ettirmişlerdir! Ancak ne var ki; bunlardan hiçbirisi, "İşe İade" davalarını kazandıkları halde işe başlatılmamış ve ilave tazminat ödenerek Diyanet çevresinden uzaklaştırılmışlardır. Buna karşılık, bu personelin yerleri, tarikat ve cemaat mensuplarıyla ve iktidar partisinin yörüngesindeki STK'lardan getirilen kişilerle doldurulmuştur.

Öte yandan Türkiye Diyanet Vakfı'nda emekliliği özendirmek ve emekli olacaklardan boşalacak kadrolara yandaşları doldurmak maksadıyla "TEŞVİK PRİMİ" adı altında, emekli olacaklara 8 aylık net ücret tutarında ilave ödeme yapılması benimsenmiş ve bu amaçla tahminen 450-500 bin TL harcanmıştır. Gelin görün ki; bu karar bile adil şekilde uygulanmamış, ödül niteliğindeki bu primi alarak emekli edilen personelden tekrar işe başlatılanlar olduğu gibi, normal şekilde emekli edilerek kıdem tazminatını alanlardan tekrar işe başlatılanlar olmuş, böylece bu kişiler çifte maaşa bağlanmıştır.

İddiaya göre; "Fethullah Gülen"e, hâşâ peygamber niyetine bağlı olan bu kişilerden birisi olan A.Ç, Türkiye Diyanet Vakfı'ndaki bütün kararların alındığı Mütevelli Heyeti sekreteryasında görevlendirilerek, Gülen Cemaati'nin TDV'de olan bitenleri anında öğrenmesinin yolu açılmış, ayrıca bu kişinin oğlu da Vakıfta işe başlatılarak adı geçenin çifte şekilde  ödüllendirilmesi sağlanmıştır. "Paralel Yapı" adı altında, Gülen Cemaati'ne savaş açan iktidarın, Diyanet'te olan bitenleri ısrarla görmezden geliyor olması, iktidarın bu cemaatle mücadele konusunda fazla inandırıcı olamadığını ve bu konuyu sırf siyaset malzemesi olarak kullandığını akla getirmektedir.

Sözcü Gazetesi yazarı Saygı Öztürk'ten öğrendik ki; Mehmet Görmez başkanlığındaki Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti, adı geçen vakıfta, haksız ve hukuksuz bir şekilde boşaltmış olduğu kadrolara, ismi birçok şaibeli işlere karışmış ve Almanya'daki uzantısının, toplanan bağış paralarını iç ettiği Alman adaletince tespit edilerek yöneticileri çeşitli cezalara çarptırılmış olan Deniz Feneri Derneği'nden devşirdiği adamları yerleştirmiş bulunmaktadır! Saygı Öztürk konuya ilişkin "Diyanet Vakfı’nın başına Deniz Feneri yöneticileri" başlıklı yazısında şöyle diyor:
"23 Ni­san tö­ren­le­ri yak­laş­tık­ça, din te­ma­lı ça­lış­ma­lar da yo­ğun­la­şı­yor. Tö­ren­ler­de ma­kam kol­tuk­la­rı­na sem­bo­lik ola­rak otur­tu­la­cak ço­cuk­lar için ba­zı okul yö­ne­ti­ci­le­ri­ne 'se­çi­le­cek öğ­ren­ci­nin an­ne­si ba­şör­tü­lü ol­su­n' de­nil­di. İn­san­la­rın ba­şör­tü­lü-ba­şör­tü­süz di­ye ay­rıl­dı­ğı gün­ler ya­şı­yo­ruz. AK­P’­li be­le­di­ye­le­rin bu­lun­du­ğu Ana­do­lu­’da­ki il­ler­de 'di­n' te­ma­lı prog­ram­lar hiç ek­sik ol­mu­yor. Hü­kü­me­te ya­kın­lı­ğı ile bi­li­nen va­kıf­lar yo­ğun bir prog­ram yü­rü­tü­yor. Şim­di­ye ka­dar adı du­yul­ma­mış der­nek­ler sah­ne­de. Ya­pa­cak­la­rı et­kin­lik­le­ri bil­bord­lar­da du­yu­ru­yor­lar. AK­P’­li be­le­di­ye­ler bun­la­rın ça­lış­ma­la­rı­na des­tek olu­yor, böy­le­ce bir ta­ba­nı da elin­de tut­ma­ya ça­lı­şı­yor. 

Di­ya­net Vak­fı­’nın ça­lış­ma­la­rı da ek­sik ol­mu­yor. Di­ya­net Vak­fı­‘nın üst yö­ne­ti­mi, De­niz Fe­ne­ri Der­ne­ği­’n­de da­ha ön­ce ça­lı­şan ki­şi­le­rin kon­tro­lü­ne geç­ti. Ör­nek mi is­ti­yor­su­nuz, bu­yu­run:
Tür­ki­ye Di­ya­net Vak­fı­’n­da 17 Mart 2011’de Ge­nel Mü­dür Yar­dım­cı­lı­ğı gö­re­vi­ne ge­ti­ri­len, 8 Ağus­tos 2012’de Va­kıf Ge­nel Mü­dü­rü ya­pı­lan İs­ma­il Pa­la­koğ­lu, da­ha ön­ce De­niz Fe­ne­ri Der­ne­ği Ta­nı­tım ve Halk­la İliş­ki­ler Mü­dü­rü ola­rak gö­rev ya­pı­yor­du. Tür­ki­ye Di­ya­net Vak­fı­’n­da 14 Ha­zi­ran 2011 ta­ri­hin­de Dış İliş­ki­ler Mü­dür­lü­ğü gö­re­vi­ne ge­ti­ri­len, 23 Ocak 2012’de Va­kıf Ge­nel Mü­dür Yar­dım­cı­sı ya­pı­lan Mus­ta­fa Tut­kun da da­ha ön­ce De­niz Fe­ne­ri Der­ne­ği Ulus­la­ra­ra­sı İliş­ki­ler Mü­dü­rü ola­rak ça­lı­şı­yor­du. Ge­nel mü­dür ve yar­dım­cı­sıy­la bir­lik­te De­niz Fe­ne­ri­’n­den Di­ya­ne­t’­e trans­fer­ler de ol­du. İn­san me­rak edi­yor, bu ki­şi­ler De­niz Fe­ne­ri so­ruş­tur­ma­sın­da yar­gı­la­nı­yor mu?

Po­li­ti­ka üs­tü ol­ma­sı ge­re­ken Di­ya­net ve Di­ya­net Vak­fı­’y­la il­gi­li gün geç­mi­yor ki önem­li id­di­alar, so­ru öner­ge­le­ri gün­de­me ge­ti­ril­me­sin. Di­ya­net İş­le­ri Baş­ka­nı Meh­met Gör­mez, olup bi­ten­le­ri gör­mez­lik­ten gel­me­ye de­vam edi­yor. Bu ko­nu­da, MHP Mil­let­ve­ki­li Öz­can Ye­ni­çe­ri kap­sam­lı öner­ge­ler ha­zır­lı­yor. Ba­ka­lım ce­vap ve­re­bi­le­cek­ler mi?"(1).

Deniz Feneri Derneği Legal Bir Kurum Değil mi?
Saygı Öztürk'ün sorduğu "İn­san me­rak edi­yor, bu ki­şi­ler De­niz Fe­ne­ri so­ruş­tur­ma­sın­da yar­gı­la­nı­yor mu?" şeklindeki sorunun cevabını elbette bilmiyorum. Yani Deniz Feneri Derneği'nden devşirilerek Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcısı unvanıyla Türkiye Diyanet Vakfı'nın tepe noktasına yerleştirilen İsmail Palakoğlu ve Mustafa Tutkun'un, Deniz Feneri Derneği hakkında açılan dava kapsamında yargılanıp yargılanmadıklarını bilmiyorum. Ancak bu kişilerin bir şeyleri, özellikle de Deniz Feneri Derneği'nden geldiklerini ısrarla gizlemeye çalıştıkları anlaşılıyor. Zira adı geçen kişilerin Türkiye Diyanet Vakfı'nın resmi internet sitesinde bulunan özgeçmişlerinde Deniz Feneri Derneği'nde geçirdikleri dönem adı geçen derneğin ismi zikredilmeksizin genel ifadelerle geçiştirilmiş bulunuyor. İsmail Palakoğlu, şöyle tanıtılmış TDV'nin internet sitesinde:
"...16.02.1972 Afşin Kahramanmaraş`ta doğdu...1993-1998 yılları arasında öğrenci yurdu hizmetleri ve eğitim faaliyetleri yürüten İsmail Palakoğlu, 1998-2008 yılları arasında özel bir vakıfta Genel Müdürlük, Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Mütevelli Heyeti Üyeliğinde bulundu. 2008-2010 yılları arasında özel bir sivil toplum kuruluşunda Tanıtım ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü yaptı..."(2).

Saygı Öztürk'ün yazısından anlıyoruz ki; İsmail Palakoğlu'nun 2008-2010 tarihleri arasında "Tanıtım ve Halkla İlşikkiler Müdürlüğü" yaptığı kurum "Yüzyılın iyilik hareketi" olarak tanıtılan ve ismi birçok yolsuzluk iddialarına bulaşan Deniz Feneri Derneği! Ancak İsmail Palakoğlu, Deniz Feneri Derneği'nin adını zikretmemiş her nedense!

Deniz Feneri Derneği'nde "Ulus­la­ra­ra­sı İliş­ki­ler Mü­dü­rü" ola­rak ça­lı­ştıktan sonra Türkiye Diyanet Vakfı'na önce Dış İlişkiler Müdürü, arkasından da Genel Müdür Yardımcısı yapılan Mustafa Tutkun da öyle. O da belirtmemiş vaktiyle Deniz Feneri Derneği'nde çalıştığını. Deniz Feneri Derneğinde geçen yıllarını şöyle tanıtmış özgeçmişinde ve elbette derneğin adını vermeden:
"2005 yılından buyana uluslararası faaliyetleri bulunan özel kurumlarda yöneticilik yaptı. Bu süre zarfında 42 ülkeyi ziyaret etti ve buralarda afet, yardım ve kalkınma projelerinin uygulanmasında görev aldı, birçok uluslararası toplantı ve konferansın organizasyonunu gerçekleştirdi..."(3).

Hayat hikayelerinden anlaşıldığı kadarıyla; her iki isim de ilahiyatçı. İsmail Palakoğlu, Ankara Ü.İlahiyat Fakültesi mezunu. Belli ki; Mehmet Görmez ile oradan tanışıyorlar! Mustafa Tutkun ise Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi'nde okumuş. Ayrıca her ikisi de 1972 doğumlu olmakla oldukça genç insanlar. Oysa ben yakından biliyorum ki; Türkiye Diyanet Vakfı'nda Mülkiye'den tutun da Hukuk ve Mühendislik fakültelerine varıncaya kadar Türkiye'nin en güzide okullarından mezun olmuş birçok çalışan bulunmaktadır. Üstelik onların çoğu, İsmail Palakoğlu'ndan ve Mustafa Tutkun'dan çok daha olgun ve çalışma hayatlarının hemen tamamı, adı geçen vakıfta geçmekle Vakfı, Deniz Feneri Derneği'nden "zıplama" yöntemiyle getirilen bu iki isimden daha iyi biliyorlar.

Türkiye Diyanet Vakfı'na 15-20 yılını vermiş bunca olgun ve bilgili insan dururken, Mehmet Görmez yönetiminin, dışarıdan hem de ne idüğü belirsiz okullardan mezun olmuş kişileri getirip bu personelin tepesine oturtması akılla, mantıkla ve yönetim bilimiyle izah edilemeyecek uygulamalardır. Bu durum, ancak ve ancak "Türkiye Diyanet Vakfı, siyasal iktidarın ve onun Diyanet'teki kahyası pozisyonundaki Mehmet Görmez'in arpalığıdır..." mantığıyla  açıklanabilir. Üstelik bu adamlar, hep bir şeyleri, özellikle de başta Deniz Feneri Derneği olmak üzere; geçmişte çalıştıkları kurumların adını gizleme derdine düşmüş adamlardır. Bu adamların çalıştıkları diğer kurumlar hangileridir? İçlerinde legal olmayan kurumlar ya da legal olmayan faaliyetler, özellikle de Cumhuriyet'e ve Atatürk ilke ve inkilaplarına aykırı çalışmalar var mıdır? Bu adamlar bu kurumlarda hangi pozisyonlarda çalıştılar? Acaba bütün bu konularda gerekli araştırmayı yaptırdınız mı Bay Mehmet Görmez? Sahi, madem size Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcısı lazımdı o halde bunca bilgili ve iyi yetişmiş insanın kanına neden ekmek doğradınız Bay Başkan?

Size bir şey söyleyeyim mi? Türkiye Diyanet Vakfı'na Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcısı olarak atadığınız adamların hiçbir şeyden haberleri ve bilgileri yoktur! Diyanet çevrelerinde "Tayyar Altıkulaç'ın Çantacısı" olarak bilinen ve şu anda YÖK'te Genel Sekreterlik yapan imam da, onun yerine getirdiğiniz şimdiki Genel Müdür de hiçbir şey bilmiyorlar!  Ya da biliyorlar da kasten yerine getirmiyorlar görevlerini! Bakın, 2010 yılında kesinleşmiş Mahkeme kararlarının gereğini bile henüz yeni yerine getiriyorlar. O da gelen bir ihbar üzerine yapmış olduğum başvuru sayesinde! 2010 yılında mahkemenin hükme bağladığı alacağımı siz kasten vermediniz Sayın Görmez! Hani siz, "Çalışanlarınızın ücretini onların alın teri kurumadan veriniz" diyen bir Peygamberin tebliğ ettiği dine hizmet ediyordunuz! Bu mu sizin dine hizmet anlayışınız?

Sayın Görmez;  20.05.2014 tarihinde şahsınıza yazmış olduğum özel mektupta ve aynı tarihte Deniz Feneri Derneği'nden devşirerek koruma altına aldığınız adamlarınızın yönetmiş olduğu kuruma resmen ilettiğim taleplerim hakkında "YAPACAK HERHANGİ BİR İŞLEM BULANMAMAKTADIR" şekilde cevap verdirdiniz? Üzerinizde Allah var: gerçekten yapacak işlem olmadığına siz de inanıyor musunuz? Eğer siz buna inanıyorsanız, ben de Rize'de sizi protesto eden Cabir Dede gibi sizi protesto ediyor ve milletime aynı çağrıyı yapıyorum Bay Başkan!(4)




Ömer Sağlam
_____________
1-http://sozcu.com.tr/2014/yazarlar/saygi-ozturk/diyanet-vakfinin-basina-deniz-feneri-yoneticileri-486791/
2-http://www.diyanetvakfi.org.tr/160/guncel/turkiye-diyanet-vakfi-genel-mudurlugune,
3-http://www.diyanetvakfi.org.tr/11/biyografi/mustafa-tutkun, 
4- http://www.internethaber.com/gormez-cabir--659876h.htm

  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

TÜM SİTEYİ DİLDEN DİLE ÇEVİRMEK İÇİN, "DİLİ SEÇİN"İ TIKLAYIN