Bir Ömer Sağlam Kitabı:Çöldeki Osmanlı "Türk Arap İlişkilerinin İçyüzü" [Günay Tulun]

"Yazarlar ve Ozanlar Grubu"yla "Sessizliğin Sesi Grubu"nun değerli yazarlarından Ömer Sağlam'ın son kitabı Çöldeki Osmanlı,
yeniden basılmış. Söz konusu kitap, yazarın, yayınlanmış beş eserinden "Çöldeki Osmanlı ve Kavm-i Necib"in eklerle zenginleştirilmiş ikinci baskısı...  Himalaya Kitap'tan yayınlandığı belirtilen bu yeni baskının tam adıysa yazarından aldığımız bilgilere göre ilkinden biraz farklı. Çöldeki Osmanlı (Türk Arap İlişkilerinin içyüzü). Bu yeni baskı daha elime geçmedi ama eseri hem ilk baskısına hem de yazarından aldığımız bilgilere göre değerlendirmek mümkün. Hadi gelin, bu işi birlikte yapalım.   

Çöldeki Osmanlı'da Türk-Arap ilişkilerinin içyüzünü bir kez daha görecek; Türkler aleyhinde çevrilen entrikaların peşine, acı ve dehşet içinde düşeceksiniz. Arap hayranlığı içinde kıvranan içimizdeki Türk düşmanlarının hıyanet ve aymazlıklarını da kâh şaşarak kâh onların varlığından utanç duyarak, bazen de "İnsaf!" sözleriyle anımsayacaksınız. 


Türklerin; yüce dinimiz "İslam"ı seçtikten sonra, sırf Peygamber'iyle aynı soydan oldukları düşüncesiyle Araplara yakınlık ve saygı göstererek, gerektiğinde onları himaye etmeleri bile Araplarda bazı insani duyguların uyanmasına vesile olmamış. 

Araplar, İslam ve özgürlük düşmanlarının özellikle de İngilizlerin verdiği para sandıklarıyla önlerine fırlatılan keseleri kaparak, din kardeşi olan Türkleri arkadan vurmak için, İngilizlerle birlik olmuşlar.  
Bugün dahi Araplar anlatılırken, parayla ihanet birlikte konuşulur. 

Yazar, kitabıyla ilgili konuşurken; yalnızca Araplarla ilgili tespitle yetinmiyor. Kitabının birinci baskısını, gerçeklere sırt dönüp yalnızca Araplara olan aşkları nedeniyle eleştiren dinci yazar mukallitlerini yerden yere vurduktan ve "Türkiye'nin Arap dünyası ile ilişkileri, sadece Hamas ve Peşmerge yönetimleriyle sınırlı hâle gelmiş bulunmaktadır." dedikten sonra, sözlerini şöyle bağlıyor: 
Hükûmetin "Komşularla sıfır sorun" diyerek çıktığı yol, hemen hemen bütün komşularla ilişkilerin bozulduğu bataklığa çıkmış bulunmaktadır. Bu sonucu doğuran sebepse Araplar konusunda gerçekleri bütün çıplaklığı ile gözler önüne serdiğimiz "Çöldeki Osmanlı" isimli kitabımızı yerden yere vurarak, bizi Arap düşmanı ilan eden, aklı bir karış havada, şımarık din simsarlarının yönlendirmesiyle oluşturulan yanlış dış politikalardır. 


Tabii ki bu zihniyetin temsilcileri olan bazı gazeteciklerin yazarcıkları da payına düşen zılgıtı yedikten sonra susmak zorunda kalmış. Bu tipler, genelde, Başbakan Araplara serenat yaparken Arap'ın aşkından yanıp tutuşan; Başbakan Arap'a sırt döndüğündeyse söylenmeyecek her şeyi salvo hâlinde ateşleyen kalemlerden oluşur. 

Ömer Sağlam; kitabın içeriğiyle ilgili olarak şu ipuçlarını da vermekte... 
Kendisinden dinleyelim:
"Keşke, benim gibileri Arap düşmanlığı yapmakla itham edenler; çoğu Arap aydınına, dün ve bugün egemen olan ve Arapların Türkiye’ye karşı izledikleri siyasete de yansıyan; Türk, Türkiye, Osmanlı ve Atatürk düşmanlığının boyutlarını anlayabilselerdi. Keşke, yakın geçmişteki bir on kasım günü, Türkiye’yi ziyaret eden ve "Devlet Şeref Madalyası"yla taltif edilen Suudi Kralı’nın; Atatürk’ü anma merasimlerine iştirak etmeyerek onun manevi hatırasına hakaret edercesine ülkemizden ayrılmasının ve Çankaya köşkü yerine Ankara’da bir otel odasında ağırlanmasının sırrını bizler de öğrenebilseydik. Kitabımızın ikinci baskısı, işte bu adamların aklını başlarına devşirtecek gerçekleri bir kez daha gözlerinin içine sokmak üzere yapılmaktadır. Kitabın yazımına ve ilk baskısına harcanan emekten daha fazla emek harcanarak hazırlanan ikinci baskı, umarım bu alanda ülkemizde yaşanan bilgi boşluğunu yeteri kadar doldurur ve Türk insanının gerçek ve doyurucu bilgi ile donanmasına vesile olur. Kitapta, yerel yönetici "Emir Abdulkadir"den, ünlü "Casus Lawrence"e kadar Osmanlı-Arap ilişkileri içinde tarihsel rol üstlenen birçok kişi yer almakta, olaylarsa tarafsız bir bakışla anlatılmaktadır."

Sağlam'ın; kadına yönelik şiddetten folklorik araştırmalara, şiirden de siyasi tarihe kadar geniş bir yelpazede yayımlanmış 5 kitabı bulunmakta... 
Bunlar; Karanlıkta Islık Çalmak, Balyoz Harekâtı, Çöldeki Osmanlı "Kavm-i Necib!", "Geçmişten Geleceğe" Köyümüz Gürmeç, Kadına Dayak Allah'ın Emri midir?.. 

Ömer Sağlam'ın şiir ve yazıları, dijital platformlarda da yer almakta, geniş bir okuyucu kitlesi tarafından takip edilmektedir. 


Kitap hakkındaki önerime gelince...

İlk baskısını göz önüne alarak; Arap ihanetleri hakkında bilgi arayanlar kadar, Arap aşkıyla dine bağlılığı birbirine karıştıran "görmeden, duymadan, bilmeden, öğrenmeden ahkâm kesenler" takımına da öneriyorum.  
Özellikle onlara... 





Günay Tulun

  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

TÜM SİTEYİ DİLDEN DİLE ÇEVİRMEK İÇİN, "DİLİ SEÇİN"İ TIKLAYIN