7 Haziran Seçim Sonuçları Ne Olur [Günay Tulun]

Okur dostlardan bazıları mesaj gönderip soruyorlar.
Diyorlar ki, "Seçimlerle ilgili tahmininiz nedir?" 
Seçimlere hile karışır mı? 
Seçimlerde baskı olacak mı?
Hangi parti ne kadar oy alır? 
Seçimden koalisyon çıkar mı?

İnanın bu işlerden hiç mi hiç anlamam. 
Soranların ciddiyetinden şüphelenmediğim için, ilk ve son kez, seçimler konusunda ahkâm kesmeye çalışacağım. Böylece herkesin gönlü olmuş olur. Yalnız sonuçlar açıklandığında gülüp dalga geçmek yok! 
Mutabık mıyız?

SEÇİMLERE HİLE KARIŞIR MI?
Huylu huyundan vazgeçmediği sürece bana böyle bir soru sormayın. 
Yine de yorumumu yazacağım: 
Yurt dışındaki seçim sandıklarından gelen koku, şimdiden sıkıntı yarattı. Bunun böyle olacağını Bay Ebleh bile tahmin ederdi. 
Yüksek Seçim Kurulu'nun A Ka Pe iktidarı dönemindeki uygulamalarına bakarsanız yapılan her türlü haksızlık yapanın yanına kalıyor. 
Seçimlerde hileyi önlemek için; sandık gönüllülerinin gözlerini sandıktan ayırmaması, sayım sırasında uyanık olması, ıslak imzalı seçim sonuç listesinin bir nüshasını mutlaka alması gerek. Sayım sonrası; oyların teslimine kadar çok dikkat etmek, oy kullandığınız bölgedeki ilçe ya da il her neyse işte oranın seçim kurulun tespit tutanağından da bir nüsha almak gerek. 

Eğer iş seçim gününe kalırsa hayali seçmenlere oy kullandırmayı engellemenin imkânı yok. Suriyelilere de...
Bunun önlemi şimdiden alınmalı. 
Saptanan sahtekârlıklar bağlı olunan seçim kurullarına dilekçe eşliğinde bildirilmeli. 

Hercul Poirot gibi uyanık olup, oy çalmaya gelenleri gözlemek gerek. Önceden hazırlanmış oylar da ayrı bir uyanıklık ister. 
Arkanı döndüğün an, hilekârın ne yapacağı belli olmaz.

SEÇİMLERDE BASKI OLACAK MI?
Huylu huyundan vazgeçmediği sürece bu soruyu da sormamak gerek. 
Valilik, kaymakamlık, Millî Eğitim, emniyet, Diyanet İşleri, konsolosluklar velhasılıkelam tüm kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilen talimat mektupları gazetelerde boy boy yayınlanıp duruyor. 
Buna birçok bölgede uygulanan zorbalıklar da ekleniyor. Güç kimdeyse "He-Man" o olduğuna göre varın gerisini siz düşünün. 
Yani bu soruya verilecek cevap "cak"la bitmemeli. Zaten olmakta!

HANGİ PARTİ NE OY ALIR?
Baştan söyledim. Bu tür işlerden hiç anlamam.  
Tabiri caizse tümüyle sallama bir şeyler yazacağım:
Spor Toto oynar gibi...
A Ka Pe'nin oyunda düşme bekliyorum. Sandıklara müdahale, baskı vs vs dâhil sonuçta 256-260 arası milletvekili çıkarabilirler. Durun bunun ortalamasını alalım: 256 + 260 = 516 / 2 =258... İyi mi?
CHP'nin geçen seçimlere yakın bir sayıya ulaşacağını sanıyorum. 132, 133 gibi bir şey. Ortalamasını alınca buçuklu çıkacağına göre almıyorum. Hadi o da 132 olsun.
Geriye 160 milletvekili kaldı. Onları da MHP ve HDP paylaşırlar. Olaya bölgesel bazda yaklaşırsak, bu paylaşım ya yarı yarıya olur ya da biri ötekinden bir ya da iki milletvekili fazla çıkarır.

Ya tutarsa deyip seçim gölüne mayayı saldım. 
Evet, ya tutarsa?..

KOALİSYON ÇIKAR MI?
Gerçek sonuçlarda böyle bir şey çıkar mı bilemem. 
Bilemesem de ben yaptım oldu. Sonuç koalisyon. 
A Ka Pe'nin korktuğu başına geldi.

A KA PE KORKMASIN!
Oylar koalisyon istese de A Ka Pe korkmasın. 
Devlet Bahçeli oldukça HDP-MHP aynı çatı altına zor girer. 

Önemli olan ülkede barış rüzgârlarının esmesi falan değil. Amaç Farklı. 
O yüzden ne A Ka Pe'yi istemeyenler sevinsin ne de A Ka Peliler "Eyvah, hapı yuttuk!" diye yerinsin. 
Devlet Bey, geçmişte A Ka Pe'yi birçok kez kurtarmıştı. Bunu tekrar yapabilir. 
A Ka Pe dışındaki partiler, hesap sorma konusunda samimilerse bunu hükûmet kurmadan da yapabilirler. Yeter ki istesinler. 

SONUÇ
Kesin seçim sonuçlarını şimdiden merak etmeye başladım. 
Seçim gecesi sabaha kadar oturup, televizyonları izleyeceğim.
Bakalım ne çıkacak?  



Günay Tulun

  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

TÜM SİTEYİ DİLDEN DİLE ÇEVİRMEK İÇİN, "DİLİ SEÇİN"İ TIKLAYIN