Dünya Farkında Ama Ya Biz [Günay Tulun]




Sevgili ülkemizi, sürekli olarak ona buna çatan, hakaret eden, hakaret doyurmazsa küfrederek tatmin olmaya çalışan birisi yönetiyor. Onun isteği doğrultusunda hareket etmeyen hatta düşünmeyen herkesi hizaya getirme peşindeki bu kişi, "teşbihte hata olmaz" ya, aynen tavuk kümesine dalmış horoz gibi davranıyor.

Ülkemiz insanını, aklını başında tutmaya çalışanlar ve akılları başlarından alınmışlar olarak ikiye ayırmak mümkün. Birincisi ülkenin içine atıldığı durumları görüp kurtulması için kendi çapında da olsa elinden geldiğince bir şeyler yapmaya çalışanlar. Bunlara "Vatansever" diyorlar. Diğeri de iktidar tarafından yemlenenler ki bunları da genelde "Akbaba" olarak adlandırıyorlar. Akbabalar, geleceklerinden ve gelecekte de yemlenmeye devam edileceklerinden o kadar eminler ki, ülkelerinin geleceğini, bir darı tanesine değişecek durumdalar.  

Horoz, tavuk, akbaba diye art arda yazınca aklıma küçücük bir öykü geldi. Bu öykü, çıkarı peşinde koşup yemlenenlere, yani leşçilere armağanım olsun. 

Anlatmaya başlıyorum. 

Emektar horoz yaşlanmış, kümesin yumurta verimi de oldukça düşmüştür.
Kümesin sahibi, yeni bir horoz almaya karar verip yörenin en iyi "Tavuk Pazarı"na gider. Tanıdığı birine derdini anlatıp "Yorulmak bilmeyen bir horoz lazım, kimde var, biliyor musun?" diye sorar.  Adam, "Necmettin Usta!" diyerek parmağıyla birisini işaret eder. Bizimki onun da yanına varır ve kümesin hâlinden dem vurarak aradığı horozun nasıl olması gerektiğini söyler.
Satıcı - Elimde bir tane var. Var ama çok azgın. Uçanı da kaçanı da bırakmaz. 
Kümes sahibi - Tam aradığım!
Satıcı - O zaman derdin bitti demektir. Kümesin verimi hiç olmadığı kadar artacak. 

Biraz sohbetten sonra kümes sahibi horozu alarak evine döner. Kümesin kapısını açıp horozu içeri bırakır. Bir anda her yer toz duman olur. Gıdaklama sesleri her yeri kaplamıştır. Uçuşan tüyler havayı sis gibi sarmıştır. Tüm güçleriyle kaçmaya çalışan tavuklar oraya buraya savrulmakta, horozsa onları kovalamaktadır. 
Kümes sahibi mest olur. Verim kesin artacaktır. 

Günler aynı minvalde geçip gider. Bu horoz dur durak bilmemekte, satıcının dediği gibi hiçbir tavuğu elden geçirmeden bırakmamaktadır. 

Zaman ilerler. Günler günleri, horoz da tavukları kovalamaya devam eder. Verim gerçekten artmıştır ama doyumsuz horoz, tavuklarla yetinmemiş, diğer hayvanlara da sarmıştır. Şaşacaksınız ama o hayvanlar arasında; koyun, keçi, inek, eşek hatta at bile vardır.

Durumu izlemekte olan kümes sahibini bu kez bir başka düşünce alır:
"Böyle giderse fazla yaşamaz bu hayvan!"

Birkaç gün sonra kümese yem götürürken horozu görür. Sırt üstü yatmış, dili gagasının dışında yana kaymış, ayakları havada ve tepesinde de daireler çizmekte olan akbaba...
Kümes sahibi, homurdanmaya başlar:
"Böyle olacağını bilmek için müneccim olmaya gerek yok. 
Öldü işte! Böylesini bir daha nerde bulurum!"

O homurdanmaya devam ederken horoz gözlerini hafifçe aralar ve fısıldıyarak konuşur: "Hey, gürültü etme, akbabayı kaçırtacaksın!"

Benden bu kadar, tüm akbabalara özel sevgilerle...



Günay Tulun

  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

TÜM SİTEYİ DİLDEN DİLE ÇEVİRMEK İÇİN, "DİLİ SEÇİN"İ TIKLAYIN